Vliegvissen in de Möll

Vliegvissen in de glasheldere Möll

Vliegvissen in de Möll, een rivier met een schitterend bestand aan wilde vissen. Meer dan 30 km riviere en 2 bergmeeren met mooie vlagzalmen, beekforellen, saiblingen en regenboogforellen.

 

Angebote

Vliegvisverblijf

3 dagen half pension

2 dagen visvergunnig

Totaalprijs vanaf € 297

 

Vliegvisverblijf

7 dagen half pension

6 dagen visvergunnig

Totaalprijs vanaf € 747

 

Een vlieg visser na zijn vakantie bij ons

De Möll in Stall 2012, 2013, 2014 en 2015

 

De trip naar de Möll in Oostenrijk beviel ons in 2011 dermate goed dat mijn vismakker Felix en ik er ook dit jaar weer naar toe trokken. Zes dagen vissen voor de boeg – er zijn slechtere vooruitzichten! Wanneer we zaterdag om 17u in gasthof “Dorfschenke” aankomen, worden we hartelijk begroet door Gerhard Liebhart, die dit hotel samen met zijn vrouw uitbaat. Het is een ideaal verblijf voor vliegvissers, met een stevig ontbijt en een goede warme maaltijd ’s avonds. En heel belangrijk: de kok vindt het niet erg als we wat later komen eten, want hij begrijpt wel dat we tot het laatste uurtje aan het water willen genieten. Ook is er een plaats voorzien om onze visspullen te drogen zodat we ’s morgens een droog waadpak kunnen aantrekken. Gerhard zorgt ten slotte ook voor de viskaart, die je nodig hebt bij de dagvergunning.

Normaal biedt Gerhard 3 stukken aan van de Möll die ik hieronder zal beschrijven.

 

Het gemeentestuk in Stall

Dit is het laatste gedeelte van de Möll vooraleer deze in een paar grote buizen verdwijnt die naar turbines lopen om elektriciteit op te wekken. Aan dit stuk hangt een mooi meer dat een open verbinding heeft met de rivier. Het eerste gedeelte van dit parcours stroomopwaarts is de Möll nog een snelstromende rivier met een bedding van stenen en keien. Eens je over de brug bij het meer komt, echter, verandert de rivier in een breed, diep en trager stromend water met een zandbodem. Dat is ideaal voor vlagzalm, maar ook beek- en regenboogforel zwemmen er in behoorlijke aantallen rond. We vingen er zelfs meerforel. Dit is ook een van de enige stukken van de Möll waar af en toe een kopvoorn te foppen valt. Het formaat van de vis is mooi: op een vlagzalm van 40 cm mag je bijna altijd rekenen. Zelf vind ik het een prachtig parcours om met de droge vlieg te bevissen. Ook op het meer zelf mag je met je vergunning vissen. Het is in tegenstelling tot de rivier echter niet fly-only, maar toch kan het een uitkomst bieden bij een hogere waterstand of gekleurd water van een plotse regenbui. Er zit heel wat kopvoorn en baars in dit water, en ook wel forel. Ikzelf ving er dit jaar een mooie beekforel van 44 cm aan een streamer. Even terzijde:  als het water van de Möll gekleurd is door regenbuien, dan moet je ongeveer 16 uur wachten voor het weer bevisbaar is.

 

Het stuk de “Bachforelle”

Dit stuk rivier ligt stroomopwaarts van het gemeentestuk en is verdeeld in stuk A en B. Normaal vist men steeds in stuk A het gewone parcours. In stuk B, het “trofeestuk”, kan men enkel vissen met een gids en door bij te betalen voor de vergunning. Het stuk begint bij de Tresdorfer Brücke (aan een zagerij) en eindigt aan de Eggelebrücke (de sportplaats). Dit is een mooi eind snelstromende rivier van  ongeveer 6 km, die een aantl mooie pools bevat. Ze is echter niet altijd goed bewaadbaar op sommige stukken en daarom zou ik toch aanraden een waadstok mee te nemen. Zoals de naam al verkondigt, zit hier heel wat beekforel. Ze zijn meestal niet van een superformaat – zo tussen de 25 à 30 cm is normaal - maar er zwemmen er zeker grotere. Ik zelf ving er een beekforel van 40 cm en als je de kop ziet van de beekforel die in het gasthuis hangt, weet je dat verrassingen niet uitgesloten zijn. Volgens Gerhard maakt de forel op een bepaald moment in zijn leven de keuze tussen insecten of vis, en natuurlijk zijn het niet de insecteneters die doorgroeien naar de grootste formaten… Deze theorie kan best wel eens kloppen, denk ik, en ik ben dan ook van plan om er volgend jaar toch eens een hele dag te streameren. Regenboogforel behoort in dit deel ook tot de mogelijkheden. Het is zelfs zo dat de Möll een van de weinige Europese rivieren is waar deze vis zich voortplant. Als je deze vis in het snelstromende water aantikt,  zorgt hij vaak voor een mooie dril met veel luchtacrobatie. Dit jaar haakte ik er een van ongeveer 50 cm, maar ik had echt niets in te brengen met een 9 voets hengel klasse 4, zodat ik hem verspeelde. Tot slot kan je op dit stuk ook mooie vlagzalm vangen. Goed, niet in dezelfde hoeveelheden zoals in het gemeentestuk, maar het betreft vaak wel de grotere exemplaren. Medevissers vingen ze tot zo maar eventjes 45cm! Het mooie is dat dit stuk van de rivier catch and release is, zodat de goede visstand er bewaard blijft.

 

Het stuk van de gemeente Winkler

Nog een stuk verder stroomopwaarts ligt het parcours van Winkle, dat ik op zo’n zes kilometer schat. Hier is de rivier al een stukje minder breed, maar er is nog steeds een behoorlijk debiet. Dit is voor mij persoonlijk hét stuk bij uitstek voor wie zijn zinnen op een mooie vlagzalm heeft gezet. Verleden jaar wist onze vismaat Kurt er een vlagzalm van 47 cm te vangen, en het was de eerste keer dat hij op een rivier viste met de vlieg! Dit jaar ving ik er zelf eentje van 46 cm. Deze vissen zijn werkelijk juweeltjes, mooi donker gekleurd. Ook de beek- en regenboogforel zijn hier goed vertegenwoordigd.

 

Ander water

Eventueel kan Gerhard ook voor visvergunningen in ander water zorgen, zoals in het Kelagstuk stoomafwaarts of in Malnitz. Voor Malnitz geldt dat je er voor 15/09 moet vissen, want dan begint de gesloten tijd voor beekforel (en vlagzalm zwemt er niet). Vorig jaar visten wij een dagje in de Drau toen men wat gletsjerslib loste in de Möll, iets wat naar verluidt één keer per jaar gebeurt.

 

De viswijze

Het reglement bepaalt dat men met max. 1vlieg mag vissen en dat het zogenaamde Czech nimfen verboden is. Ook mag je niet meer dan 1 hengel in onverpakte toestand meenemen. Zowel Felix als ik gebruiken dan ook meestal de techniek van het  stroomopwaarts nimfen of die van het dead drift nimfen. Meestal gebruiken we hiervoor een Goudkopnimf, als is een killerbug natuurlijk ook uitstekend – zoals overal. Als je bij een goede waterstand de rustige plekken uit de stroming na de stenen afvist, mag een beet niet lang uitblijven.

De droge vlieg doet het hier eveneens goed. Omdat ik bij het nimfen meestal met een beetverklikker vis, zie ik goed wanneer de vis droge vliegen gaat nemen. Als ze je beetverklikker een paar maal pakken, schakel dan maar over op een mooie droge vlieg! Waar het water hard stroomt, neem ik meestal een grotere vlieg met goede drijfeigenschappen, zoals een klinkhamer of een reehaar sedge in maat 14/12. Met kleinere vliegen heb je meer problemen om deze op te merken in de kabbeling. Waar de stroming zachter is, geef ik de voorkeur aan kleinere vliegen zoals de super puppa of kleinere sedge-imitaties. Zoals overal is het hier ook zaak om de insectenfauna in de gaten de houden .Een streamertje kan eveneens voor vis zorgen. Ik vis zo’n ding meestal aan een zinkende lijn en als pattern gebruik ik tegenwoordig graag kleine zonkertjes. In het verleden heb ik echter ook goed gevangen met spiders.

Als ik het over de aantallen moet hebben, mag je stellen dat op een goede dag 50 vissen geen uitzondering zijn en dat is toch echt niet verkeerd!

 

Natuur

Als je aan het vissen bent en je kijkt eens rondom, besef je dat je op een begenadigde plaats aan het vissen bent. De bergen bieden een mooi schouwspel waarin verschillende wezens hun rol spelen. Zo heb ik verschillende bloedvinken opgemerkt, en ook de vele waterspreeuwen doen ons als visser telkens weer opkijken. De laatste dag werden we verrast door twee herten die uit het bos kwamen terwijl we van ons ontbijt genoten. Ook het heldere water staat garant voor mooie momenten. Zo zag Felix hoe een forel zijn droge vlieg van het water slurpte, als in een vertraagde film, en ik zelf vond het fantastisch om te zien hoe een mooie vlagzalm eerst twee maal mijn vlieg weigerde om hem dan bij de derde aanbieding toch van het water te plukken. Er valt in de omgeving ook voor de niet-visser veel te genieten. En een laatste tip: het is een aanrader om het dal binnen te rijden over de Großglockner Hochalpenstraße. Als je bij je reservatie aan Gerhard doorheeft dat je dat wenst, zorgt hij voor een gratis kaart om dat te kunnen doen (normaliter kost het 32 euro).